Saturday, August 14, 2010

Papan Catur

salam all and sejahtera ^^...

rasanya sume org taw kot apa tue catur or dlm bahasa penjajah nyer ialah chess..
game ni amat menguji minda pemain2 sbb memerlukan strategi yg betul dalam mengalahkan lawan....game ni pown fair sbb starting sume dpt sama byk..
terpulang ler pada pemain 2 camne nak guna buah2 yg ada 2...

so..sume taw kan..hidup ni pown macam main catur gak..the most significantly leh nampak ialah setiap kali kita buat something dalam hidup ni akan ada effect pada setiap perkara kite buat dlm idup...besar kecik sume ada effect nyer....main catur pown sama...setiap kali korang buat pergerakan buah seluruh game dlm catur akan berubah...setiap langkah perlu btol...kalo tersilap korang akan tinggikan chance utk korang kalah je...tapi mana ada manusia mampu buat perfect move or decision dlm idup ni...

lagi satu dalam permainan catur ni kan...x kan sume buah akan hidup bile ending game catur...amat2 mustahil...utk mencapai kemenangan pengorbanan harus dilakukan...sama ada besar or kecik buah 2 still kene korbankan gak utk mencapai kemenangan..
hidup pown mcm 2 gak...kalo x nak korbankan apa2 dlm idup ni means korang x kan dapat capai kemenangan korang gak...so masing2 dah matang utk fikir an? ahaks!

catur mengajar kita yg hidup ni is survival of the fittest only the strongest will survive...
bukan la maksudnyer korang nak kene berbunuh sama sndr utk idup..means sapa survive ialah lepas dunia ni ngan berjaya nyer....sapa yg diri nyer x fit dari segi dalaman akan kalah dan hayut dengan dunia..bagi sapo2 yg fit plak mudah skit dia nak lepas dugaan dan ujian dunia ni..

chess ni mmg byk related dlm idup kita...infact byk gile game dlm dunia ni yg reflect dunia kita ni sbb dunia ni pown satu taman permainan...korang score cukup bagus means ada reward nnt ^^

so b4 ending kan post ni marilah kita berpesan2 sama sendiri tentang apa yg kita kejar atas dunia ni? Nama?Harta?Perempuan? Kuasa? Mewah? Kemahsyuran?..... sedangkan satu dari ini pown ALLAH S.W.T tidak pandang =)

renung2 kan lah... selamat beramal

"Amar Maaruf Nahi Mungkar"

-end of post-

4 comments:

umiey said...

teringat ak zmn sekolah.. slalu maen chess~ XP

Kichii said...

ahaks...tol2...zaman skola aku ske gak men chess =p

Adib said...

bro igt lagi x kita main chess masa kat sek...

Kichii said...

ahax...ingat jer la...taw la ko pro =)

Post a Comment