Saturday, December 11, 2010

New Zealand

yeah....sbnrnye...dah lama aku teringin nak pergi tempat ni...
ingat lagi masa aku tanya kawan baik pompuan aku masa skola..
nnt lepas SPM ko nak fly kemana...dia jawab nak pergi New Zealand..

start dari situ aku pon mcm nak pg gak negara uh =)

so dah 4 tahun berlalu...x sampai2 lagi kesana..

Tahun depan maybe kerja kat sana...

tapi parents aku macam x setuju pulak..

macam2 alasan diaorg akan kasi nak pastikan aku ada je kat malaysia ni

bagi aku itu semua hanya alasan...

aku dah 21 tahun...kenapa aku x boleh pilih jalan hidup aku sendiri?

bukan aku pergi sana nak lakukan maksiat pun..

aku cuma nak merantau buat sementara waktu...carik ketenangan..

owh ye..ada beberapa faktor gak pilih New Zealand ni..

1.Negara dia x ramai org =)

2.Ekonomi dia agak mantap gak laa

3.kos hidup kat sana lebih kurang macam Malaysia je

4.diaorg ada undang2 gaji minimum...dimana 2000 NZ sebulan bersamaan RM4000
*means kerja cleaner sana pun gaji 2000 NZ..

5.Purata kos hidup utk seorang kat sana dalam 1000NZ sebulan

6.Negara ni multi cultural gak..ramai orang malaysia kt sini

7.Hanya seorang je kawan aku kenal aku kat sana =)

8.sebab ni keinginan aku...ada masalah?

9.Negara ni cantik gak...Malaysia cantik..tapi apa salah nya nak tgk keindahan ciptaan ALLAH kat tempat lain kan?

10.Nak carik duit banyak2 dan balik Malaysia after 2 1/2 years =)






11 comments:

HEROICzero said...

banyak lembu.

AIRA rarra Maira said...

coi~ akem nk p new zealand..
p cpt2 kit...semak org mcm akem kt malaysia ni...
hahahah...jokes only...(:

Akem 13 said...

Pai: yosh mmg banyak lembu =p...ingat nak kerja jadi penyembelih sana

Maira:maira anta pg somalia nak x? wakakka

-toxicated- said...

Ahh! Cool lah. Pergi ah dulu. Nnt aku follow senyap senyap ekh. Ngahahah!

Akem 13 said...

x ada duit beli tiket =p

-toxicated- said...

Ahahah! Duh! Nnt aku kaya aku bagi kat ko cikit. Seyes kat sana cool. Mak aku cakap ah. Aku tak ah tau sangat. Ahahaha!

Akem 13 said...

ho...kalo kaya nnt roger2 laa eh =p

-toxicated- said...

Haha! Beyeh. Ahh! Ko sombong. Tukar no phone wat senyap sorang sorang.

Akem 13 said...

tukar no phone??? bile masa lak aih...pakai je no lama lg

-toxicated- said...

Ekh? Tak tukar ekh? Oke oke. Aku lost no ko. Ngahahah! Kejam tak?

Akem 13 said...

x de heran aih....apa je la no aku pun

Post a Comment