Wednesday, July 14, 2010

The Jodoh2 calculation (part 1)

Salam and sejahtera =)

well smlm aku borak2 ngan sum1 ...just a short call but tibe2 mcm satu isu yg aku rasa leh wat tajuk post dan leh di discuss plak an..so pk2 aku jadikan ia tajuk post kali ni =p

Ha..ni bukan pasal korang nak tentukan jodoh camne...no2..bukan nak diskus camne nak carik jodoh or what so ever..ni just nak tunjuk kat mana chance-chance yg ada dalam idup korang ni nak berjumpa ngan jodoh korang..sure korang wonder gak an kat mana laa aku akan jumpa jodoh aku ni @@


well to be honest jodoh ni sangat random chance tuk korang jumpa...tp since majority of people punya life macam ni

tadika>sekolah rendah>sekolah menengah>matrikulasi/diploma/form 6/kerja/plkn/>degree> kerja...

well..slalu nyer camni laaa an...majority okay..kalo nak post utk setiap chance yg ada mati idup balik x dapat abis tulis kot sbb sume org ada cerita unik dia =)
so dari konteks umur plak leh dibahagikan camni

5-6> 7-12> 13-17> 18-21 >22-25 >26-30

so aku akan buat per 95% je... sbb 5% lg utk exceptional case =)..means case luar dari lingkungan umur yg diberi

Umur %
5-6 1%

7-12 4%

12-17 11%

17-21 14%

21-25 45%

25-30 20%


Ok plz remind urself that ini chance utk korang jumpa jodoh bukan chance korang kahwin time 2 gak okay? means korang dah jumpa jodoh 2 sbnrnye sejak skola rendah... cuma korang x notice kot sbb masih dak2 kan..tp still kire ko dah jumpa la =)

so dari % diberikan korang leh tgk yg majority jodoh jumpa time alam belajar or kerja...
nak taw kenapa? secara x langsung time ni la laki2 dan perempuan2 nampak lebih bertanggungjawab maka korang pown akan attracted pada sapa2 yg korang nampak mcm 2...
ciri2 keibuan,keisterian,kebapaan,kesuamian sume akan menonjol time ni...jarang la ciri2 ni ditonjolkan time korang umur 18-21 which dlm diri korang still kebudakan dan nak enjoy je an bersama kawan2 =)...kalo nak harap dak skola menengah and rendah tunjuk lg la...mmg sangat tipis chance nyer =p..so maybe sifat2 td 2 buat jodoh banyak ditemukan time camni...

ramai yg berkawin diaorg kenal pasangan diaorg sbb satu universiti,satu skola,satu tempat kerja,kawan kenal kan,or apa2 lg persamaan yg mungkin wujud... jodoh benda sgt unik dan random dan x leh expect langsung utk setiap individi korang akan jumpa jodoh korang bile..

so korang rasa dah jumpa jodoh korang? ahaks...jgn terburu2..unless korang dah 25 and above HAHA!..kalo still ada teen2 lg kat umur korang 2 x payah nak rush2..live life to da fullest okay..
sbb bab kahwin ni bukan men2...bina masjid org kata...ingat senang ke nak bina dan manage masjid....cuba korang tgk berapa banyak bangunan yg roboh sbb dibina dlm keadaan tergesa2.. x well plan so design pown mcm apa...struktur x kuat dan x leh manage masjid 2 makan roboh la nnt an...sama mcm jodoh la... plan baik2...jodoh mmg x leh kite taw sapa tp kite leh rancang =)

Bile umur korang dah menjangkau 20++ means korang dah ada kelayakan utk mencarik jodoh.. b4 that age x brapa disarankan kot..tp kalo dah rezeki nak jumpa awal x kan nak tolak kan... tgk mcm Aisyah isteri nabi jumpa jodoh ngan nabi dalam lingkungan budak sekolah rendah lg kan? so jodoh mmg sangat random...apa yg aku kire kat atas adalah berdasarkan gaya idup kite skang ni...

jodoh ni satu lg kene carik yer....ramai org cakap jodoh akan datang sndr..yer mmg datang sndr..tp kalo korang dok dlm bilik 24/7 x jumpa2 org korang rasa akan datang sendiri ke? X ada benda dalam dunia ni yg korang leh dapat tanpa berusaha.
Apa pown jgn korang terlalu melampau dalam carik jodoh..sesungguhnya apa2 pekerjaan pown jika dilakukan dalam keadaan melampau akan mendatangkan mudarat =)


so goodluck in finding ur jodoh..and bile korang dah jumpa nak kahwin nnt niat lah kerana Allah S.W.T.

well mcm banyak lg aku nak post rasa nyer tp nak pg kelas plak dah... x pe nnt aku buat part 2 okay?

2 comments:

Moon said...

kau ni asyik ckp psl kawen je,,, gersang sgt ke?

Kichii said...

well the post ikut age aku kot HAHA!

Post a Comment