Wednesday, July 14, 2010

The Jodoh2 calculation (part 2)

salammmmmm! and semoga dalam keadaan sejahtera<<

Okay2..since last post part 1 kan? so mcm x sempat kot aku nak elaborate % yg ada sblm ni

Umur %
5-6 1%

7-12 4%

12-17 11%

17-21 14%

21-25 45%

25-30 20%

so ni based on last post ikut range umur rite?

so tgk range ni 5-30 years old rite? so cpt2 kire brapa masa in between that..HAHA! simple maths kot.. means ada dlm 25 thn la an....skang cpt kire brapa ramai jantina bertentangan yg korang kenal sejak dari umur 5 thn sampai skang.katakan mcm aku 21 an..means dah 16 thn..so aku ada balance lg 9 thn...ok la 9 thn agak banyak gak tp meh sini aku tunjuk kerelevenan napa age 21-25 plng tinggi % dalam chance utk korang jumpa jodoh korang... sbb bile kite makin membesar kite makin loss contact or kurang rapat ko dgn kawan skola rendah and menengah...rite? mmg la ada yg contact tp maybe x serapat korang zaman skola...yg mana rapat pown yg btol2 kamcing je and sekepala...korang lebih rapat kot ngan kawan2 yg satu koleh ngan korang nih rite? and aktiviti yg ada kat universiti pown mcm matang skit...and lg pown... masa umur 21-25 la korang punya minda 2 akan terbuka skit utk fikir pasal carik pasangan dengan lebih serius...masa zaman skola dulu pown korang men kapel2 je... berangan je nak sampai jinjang pelamin walhal x rancang ngan bek pown rite? yerla kerja x tentu lg,blaja pown x tentu pendek kata sume x tentu arah la =)

ok la..kite mula hurai dari 5-6 tahun,umur ni aku amik sbb time ni korang dah mula bersosial..dah bergaul ngan org sekeliling..x lg hanya kenal kaum keluarga...time ni la korang mula berkawan..and x mustahil jodoh korang leh ada kat sini(even korang x notice pown)silap2 dah kahwin nnt baru pasan "eh awak...kite dulu tadika sama kan?"
==" apa pown kes mcm ni wujud.

so next ialah 7-12 thn,zaman antara kite bersuka ria!..zaman ni la nak kenal apa itu bas skola,permainan pelik2,cerita katun menjadi topik hangat bualan,komik doraemon jd pujaan,kuar ptg ngan kawan2 men kat padang,men masak2 berangan jd suami isteri dan ada anak2...kan2??? HAHA!...dlm tempoh 6 thn uh sure ramai korang kenal(maksud aku kenal berlainan jantina harap maklum). So x heran kalo jodoh korang maybe salah sorang kenalan dari skewl rendah =)

So seterusnya zaman skola menengah =)...owh yeah..mmg best..zaman remaja remaji menunjukkan kegilaan masing2..time ni ramai gile kot yg kapel mapel..x taw la brapa kerat je yg berjaya ke jinjang pelamin... well honestly x brapa nampak kot any future kalo carik jodoh time ni,but still ada gak yg berjaya ke jinjang pelamin.=) kalo dah jodoh mmg x kemana kan? but sure diaorg berusaha gak utk bina masjid..bukan diaorg carik jodoh and buat bodow je pastu mengharap akan dijodohkan dgn sidia O.0...11% means agak tinggi gak chance korang akan jodoh ngan kawan skola menengah ni..kire katakan korang ada 300 org kawan berlainan jantina wat masa ni.. but yg korang mcm leh consider utk buat husband/wife maybe dlm 30 org je rite? so dalam 30 org 2 x kan sume kawan universiti sure dlm 3-4 org is kawan from skola menengah =)..so dari sini la kuar % yg aku accumulate uh...


next2 is zaman after skola..lepas abis skola ni terasa nak skola balik agak kuat..time ni la rindu laaa apa laa...okay2...melalut...point dia kat sini korang akan ke alam len...yg agak berciri2 dewasa dan berdikari skit.time ni korang akan berlatih manage duit, dan macam2 lg la skill len utk hidup ni...secara x langsung korang akan terjumpa gak manusia berlainan jantina yg leh impress korang dlm idup ni...so korang pown attracted dan itu mungkin jodoh korang =)..zaman ni la STPM,Diploma,Matrik,sijil dan ada gak yg berkerja...time ni kenalan korang bertambah dan secara x lansung korang pown akan evaluate dengan mengasingkan yg mana leh diterima jadi mate korang and mana x =)..lagi ramai kenalan lg bagus sbb dia meluaskan pilihan yg ada and korang pown boleh mencari jodoh dengan jaya nya @@

2nd last stage is pertengahan alam pembelajaran or alam kerja...napa tgh alam pembelajaran? masa mula2 masuk U napa x kire sgt plak...masa mula2 masuk fikiran student pown freshie2 lg... azam nak study x nak kapel 2 mcm wujud lg...korang mcm deny yg nak carik pasangan..tp bile dah pertengahan korang terpaksa admit gak diri korang makin lama makin tua...ramai laki cakap nak kahwin lambat an? kata nak enjoy la and whatsoever..
aku tny blk la..korang dah kire btol2 ke? camni..bg kaum laki...katakan korang plan nak kahwin umur 30... so korang pown kahwin umur 30...tup2 rezeki lambat dpt anak umur 33...bayangkan korang anta anak korang yg 1st pg skola rendah pada umur 40 =="...anak yg last umur korang brapa? 50? LOL..jgn fikir senang korang je enjoy2..fikir secara keseluruhan yer adik2.. lg pown rezeki dapat anak 2 x tau cpt ke lambat...buat kene umur korang 36 37...x ke naya.. renung2 kan lah =)...owh ye for laki2 ingat benda ni ( laki2 yg dah berkahwin pahala ibadah nyer 2 kali ganda dari lelaki bujang ) 2 kali ganda beb!..masyuk2 wakakakkak

and last skali umur 25-30...time ni nak jumpa jodoh dah agak kritikal....mmg bleh kahwin lg...but just imagine... masa utk korang kenal pasangan korang agak singkat...sume benda jd rush nnt...mmg la dua2 agak matang rite but time ni pown korang sibuk ngan kerja...sure ke ada masa nak sessi mencari jodoh? tp kalo rezeki nak jumpa time umur ni mmg x leh kata apa gak an =)...aku x kondem or up kan apa2 dlm post ni...seperti biasa atas korang utk trime camne...

anyway next post pown ada kene mengena ngan pasangan idup ni =)

*jgn tny napa aku asyik post pasal benda2 camni maybe ni la sesuai utk bacaan pada umur aku skang ni kot? HAHA!
x kan nnt aku dah kahwin baru nak post pasal benda2 camni.....=p
so jgn tny TQ..

2 comments:

Moon said...

*jgn tny napa aku asyik post pasal benda2 camni maybe ni la sesuai utk bacaan pada umur aku skang ni kot? HAHA!
x kan nnt aku dah kahwin baru nak post pasal benda2 camni.....=p
so jgn tny TQ..

ade unsur sindiran tepat di sini.

Kichii said...

maap kepada mereka yg terasa ~~

Post a Comment